Colorful Village Project – Study Cases

Print

After all the site analysis completed, the design process will begin. The Selection of some study cases which meets the requirements is one of the process. Study cases are expected to help the designer to develop an empty land that has been given into a complete housing neighborhood design.

In this study cases, we observe two important things that we think are useful for further design process. The first is the layout of the housing group itself and the corner of the housing group that often become a problem if not thought out carefully.

The Staiths, Gateshead

Print

Source : http://webarchive.nationalarchives.gov.uk

From the case the study above, the thing that attract my attention is about how they create a layout for the housing group. The way chosen by the designer is y arranging few houses become a U-shape as shown above because here is no unit in its southern part. By doing this way, there are two things that can happen.

1. Each unit of this grouping can get the same light intensity because sunlight will be more to come from the south. Thus, the use of the heater will be reduced and the room becomes not too humid.

2. There is an empty land in that area of ‘U’ grouping which can be used as an open public space. The place can not only be used by residents, but also by the people that are around.

Pilot Project, Guatemala

PrintSource : http://pilotprojects.adu2020.org

For this case study from Guatemala, the interesting thing to be noted is about the way they design a linear housing. In this case, they do not  normal linier housing, but they shift each unit in the grouping to one side as illustrated above.

In this way, every unit in that housing linear housing can get the same light intensity. In contrast to the usual conventional linier housing that the front row unit are the only unit which can get full sunlight.

Brownhills, West Midlands

 PrintSource : https://brownhillsbob.files.wordpress.com

Lastly, designing each corner of a housing group is not an easy thing. Sometimes, we need a special strategy for that part if we does not want to get any problems later on.

From the case study in the West Midlands, the strategy they do to every corner of the housing group is making the unit into an access and service area. A gate that can be used by every person to access the backyard of any units.

rom all of those study cases that have been described above, help us to improve our design to the next stage.After this, we get into the actual design. From the concept to the final design. I will try to describe in my next post. However, I have to wait because there is still a possibility of changes. After the final design accepted by the tutor, I will share it here for the discussion that helps us to make a better final design.

References:

CABE (n.d) Staiths South Bank – Gateshead [online] Available at: http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20110118095356/http://www.cabe.org.uk/case-studies/staiths-south-bank? photos=true&viewing=4437 [ACCESSED 25th March 2015]

ADU 2020 Pilot Projects (n.d) Social Housing As A Response Towards Worthy Housing [online] Available at: http://pilotprojects.adu2020.org/wp-content/uploads/2012/11/TWH_FINAL_PROPOSAL1.jpg [Accessed 25th March 2015]

Brownhills Bob (2012) New Homes Planned for Brownhills [online] Available at: https://brownhillsbob.files.wordpress.com/2012/11/iooiu1.png  [Accessed 25th March 2015]